måndag 12 juli 2021

Vår Fader i PS-tolkning

Vår fader, du som är i himlen 

Vi riktar oss mot Gud i form av ren ande, vi riktar oss inåt istället för att söka Gud i något yttre, och talar till honom i egenskap av intim relation, vi erkänner att Sonskapet också är vårt. 

Låt ditt namn bli helgat
Låt ditt rike komma
Låt din vilja ske på jorden 
så som i himlen


Vi ber om att förstå Faderns natur, att hans form av varande ska bli kännbart för oss och att det också ska kunna bli vårt. På samma sätt som oändligheten råder i det inre, och må vi känna igen det, så ska oändlighetens frid och glädje också få ta plats i det yttre i våra liv. 

Ge oss idag det bröd vi behöver

Vi ber Gud att hjälpa oss att surfa, det finns inget behov att be Gud om ditt eller datt, världsfred eller vad det än vara må i form av abstrakta mål på allsköns olika distanser från vår direkta tillvaro, men när det kommer till den dagliga bördan, den utmaning som gäller här och nu - där kan vi absolut be om Guds uppmärksamhet och hjälp. 

Förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss

Den psykologiska nyckeln i den här bönen. Har vi redan förlåtit dem som står i skuld till oss? När gjorde vi det? Jesus vill mena att om du inte lever ditt liv i förlåtelse till dina medbröder, utan är som tjänaren som fick en miljon avskriven från kungen men tvingade in en bråkdel av summan från en kollega som stod i skuld till honom, så kan du inte relatera till Fadern. Har du inte förlåtit dina bröder får du inte be Fader vår. Enhet och fred är  viktigt. Det går inte att förstå Jesu' utblick över världen om man inte börjar där, med att lösa de aktiva konflikter och irritationer som pågår i ens hjärta. Lös dem innan du offrar i templet, förlåt dem innan du ens ber den mest basala bön som kristendomen har. Du kan inte vara arg på någon utom dig, för det finns ingen utom dig. Det vore vansinne att ha en konflikt med ett av sinnets skenbilder så sluta upp med att vara arg på dessa projektioner och ta istället reda på vad det är som skapar dem. Gud kommer att hjälpa dig, om du förlåter andra så finns det ingen miljonskuld till att börja med. Ditt sinne är fritt från skuld. 

Utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda 

Vi ber för att få oss att förstå att livet inte måste vara fyllt av andliga test, mörker och förtvivlan. Det är något vi har fått för oss och är en tankefigur vi inte kan släppa. Vi har blivit beroende av misären. Vi har blivit så definierade av vår skam, skuld och självförakt att vi inte inte riktigt kan tro på en tillvaro som är enkel och alltigenom behaglig, att vi förtjänar ett liv utan ondskans närvaro. Men Gud är en god Far, han vill inte ge oss stenar och skorpioner utan allt igenom goda gåvor. Vi får be om det som vi självklart vill ha - ett gott och i allt behagligt liv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar